El castell arabotempler de Forna, declarat Bé dInterés Cultural, amb categoria de Monument, és una de les fortificacions medievals millor conservades de la Comunitat Valenciana.

Es troba al cim de la muntanya de Forna, molt a prop del nucli urbà, i ofereix unes vistes esplèndides del municipi i del seu entorn natural. La fortificació està oberta al públic durant tot lany.

El Castell de Forna respon a un model de fortificació utilitzada fonamentalment per a ser residència senyorial, però sense perdre les seues característiques de fortificació. Per això, i sobretot, pel seu esplèndid estat de conservació, aquest castell és referència de primera ordre en la castellologia provincial i autonòmica.

Lorigen del castell de Forna sha de datar a lèpoca almohade –finals del segle XII, principis del segle XIII- a partir de les restes de la torre Nord-oest, una construcció estratègica de vigilància del pas cap a la comarca de La Safor. Lampliació del castell i la seua conversió en palau-residència feudal com avui el coneixem sha de situar, si ens basem en les restes arquitectòniques que conserva, en les dècades centrals del segle XV, època en la qual la vila de Forna fou propietat de la família Cruilles.

La fortificació té una estructura de planta quadrada, amb un pati central i quatre torres rectangulars als cantons. Tot el conjunt està construït mitjançant la tècnica islàmica de la tapiera, sobre maçoneria i amb obertures remarcades amb maó.

Lentrada al castell disposa dun arc de mig punt realitzat amb maó, que dóna pas al pati, rectangular i a dos altures, on es troba laljub principal. Des del pati saccedeix a les distintes dependències del palau: les cavallerisses, la cuina, el menjador i una gran sala amb grans finestres situada damunt del pati, amb un mirador a la resta de les habitacions, que es troben al pis superior.

Enfront de les dependències comunals, i dins duna sala situada a la torre del flanc Nord-oest, es pot contemplar un dels millors conjunts de grafits de cronologia baix medieval i renaixentista de la província dAlacant. Es tracta duna interessant escena de vaixells amb una serp de mar, en la qual apareixen guerrers armats i motius amb forma danimal.

En 2003 lAjuntament de lAtzúvia-Forna va emprendre un projecte de restauració del castell, la primera fase del qual sha centrat en la consolidació del conjunt de torres i muralles. La intervenció ha permés realitzar millores substancials per facilitar laccés del públic visitant, i sha dut a terme respectant al màxim la concepció arquitectònica inicial, els seus materials i els seus sistemes constructius originals.

INFORME QUE REALIZA EL TÉCNICO DE EXPOSICIONES Y COLECCIONES DEL MARQ ACERCA DEL CASTILLO DE FORNA (format PDF - 28,4 Kb)

 

M.I. AYUNTAMIENTO DE ADSUBIA-FORNA

Tel.: · Fax: ·